Okul Çağındaki Çocukların Bağışıklık Sistemini Korumak

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.

Doğum ile birlikte aktif hale gelen bağışıklık sistemi zayıfladığında insanın hastalığa yakalanma riski de aynı oranda artar. Özellikle de gelişme çağındaki çocuklarda Bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyüktür. Bağışıklık sistemindeki zayıflığı fırsat bilen virüs ve mikroplar ise vücuda akın ederek hastalıklara yol açar. Enfeksiyonlar gelişir. Enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin daha da zayıflamasına yol açar. Bu nedenle özellikle çocukların hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için bağışıklık sistemini desteklemek gerekir.

İşte çocuklarda bağışıklık sistemini desteklemek için bazı tavsiyeler.
 Düzenli Uyku: Uyku, çocukların bağışıklık sistemi için önemlidir. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatarak çocukların enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olabilir.
 Yeterli ve Dengeli Beslenme: Çocuklarda bağışıklığı güçlendiren besinler, çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak açısından oldukça önemlidir. C vitamini, D vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besin maddeleri, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunabilir. Çocukların düzenli olarak meyve, sebze, süt ürünleri ve balık gibi besinleri tüketmeleri desteklenmelidir.
 Fiziksel Aktivite: Düzenli fiziksel aktivite, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunur.
 Su İçme: Su içmek vücudun susuz kalmasını engelleyerek böbrek, mide-bağırsak, kalp başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.
 Stresten Uzak Durma: Stres, çocukların bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve onları hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Okul stresi veya sosyal ilişkilerden kaynaklanan sorunlarla başa çıkmaları için çocuklara destek verilmelidir.
 El Hijyeni: El hijyeni, enfeksiyonların yayılmasını önlemenin en basit ve etkili yöntemlerinden biridir. Çocuklara sık sık ellerini yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Özellikle tuvaletten sonra, yemeklerden önce ve dışarıdan geldiklerinde ellerin sabunla en az 20 saniye yıkanması gerektiği vurgulanmalıdır.

Uzman Diyetisyen Görkem Gökmen

Kaynakça
Dünya Sağlık Örgütü (WHO). “Healthy Diet,” 2020.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). “Sleep and Health” 2021.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO). “Physical Activity,” 2018.