Biotin (H Vitamini) Nedir, Faydaları Nelerdir?

Biotin (Vitamin H), vücudun karbonhidratları ve yağları uygun şekilde metabolize etmesi için gerekli olan suda çözünür bir B kompleksi vitaminidir. Ayrıca, hücre büyümesi ve metabolizması için hayati önem taşıyan yağ asitleri ve amino asitlerin oluşmasına yardımcı olur. Biotin, normal enerji üretimine katkıda bulunur.

Biotin Nedir?

Biotin ayrıca H vitamini, B7 vitamini, koenzim R veya B8 vitamini olarak da bilinir. Yağda çözünen A, D, E veya K vitaminleri ile ilgili değildir. Biotin birçok gıdada bulunur ve kapsül şeklinde takviye olarak alınabilir. H vitamini veya koenzim R olarak da bilinen Biotin, suda çözünen bir vitamindir. B kompleks vitamin grubunun bir parçasıdır. Biotin, yağların ve amino asitlerin metabolizmasında önemli bir rol oynar.

Biotin Ne İşe Yarar?

Biotin, vücudunuzun enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunduğu bir vitamindir. Ayrıca saçın ve cildin korunmasına yardımcı olur.

Biotin, karbonhidratlardan ve yağlardan enerji salınımına yardımcı olarak gıdalardan enerji üretimini destekler.

Biotin Faydaları Nelerdir?

Biotin insan sağlığı üzerinde pek çok etkiye sahiptir. Bunların en önemlileri ise;

  • Enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Makrobesin öğeleri metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Saçın korunmasına katkıda bulunur.
  • Mukozanın korunmasına katkıda bulunur.
  • Cildin korunmasına katkıda bulunur.

Biotin (H Vitamini) Eksikliği Nedir?

Biotin (Vitamin H) eksikliği, vücudun yeterli biotine sahip olmadığı bir durumdur. Biotin, yağların, karbonhidratların ve proteinlerin metabolizmasında önemli bir rol oynayan suda çözünür bir B vitaminidir. Ayrıca saçlar ve cildini sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Biotin eksikliği birkaç farklı belirti ve semptoma neden olabilir.

Biotin (H Vitamini) Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Biotin eksikliği saç ve cilt problemleri gibi belirtilere sahiptir. Tek neden tabii ki bunlar değildir. Her bireyde farklı durumlarda biotin eksikliği görülebilir. Hekime danışarak doğru teşhisin konulması gerekmektedir.

Günlük Biotin İhtiyacı Nedir?

Biotin eksikliği yaygın değildir fakat yine de günlük yeterli miktarda biotin alımına dikkat etmeniz sağlığınız açısından iyidir. Sağlık profesyonellerine danışarak ihtiyacınız olan miktarı öğrenebilirsiniz.

Biotin İçeren Besinler Hangileridir?

Biotin, çeşitli gıdalarda bulunabilen suda çözünen bir B vitaminidir. Aynı zamanda bazen “cilt” anlamına gelen Almanca “haut” kelimesinden gelen H vitamini olarak da adlandırılır. Biotin, vücudunuzun yağları ve proteini kullanmasına yardımcı olur. Biotin’i aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerden alabilirsiniz:

  • Balık
  • Avokado
  • Maya
  • Sığır karaciğeri
  • Somon
  • Havuçlar

Biotin Gıda Takviyesi

Biotin eksikliği genellikle saç ve tırnaklar ile kendini gösterir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre biotin, yetersiz beslenme veya yeme bozukluklarından muzdarip insanlar için temel bir besindir. Hekim kontrolünde biotin gıda takviyesi ihtiyaç halinde kullanılabilir.

Biotin ürünümüz: Ocean Biotin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.