Demir Takviyesinin Önemi

Demir Takviyesinin Önemi ve Demir İçeren Besinler

Demir yetersizliği okul öncesi çocukların, gençlerin ve doğurganlık çağındaki kadınların önemli bir sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan ülkelerde gebe kadınların ortalama %56’sının, gelişmiş ülkelerde ise %18’inin anemik olduğunu bildirmektedir. Kadınların birçoğu gebelik öncesinde anemiktir ve bu oran gelişmekte olan ülkelerde %43 ve gelişmiş ülkelerde %12 olarak belirtilmiştir. Ülkemizde yapılan araştırma sonuçlarına göre okul öncesi çocukların, gebe ve emzikli kadınların yarısında, okul çağı çocukların ise üçte birinde demir yetersizliğine bağlı anemi saptanmıştır. Kırsal kesimde kentsel kesimden daha sık görülmektedir.

Oral yoldan farmakolojik miktarlarda demir takviyesi, semptomatik olarak eksik olan kişilerde hızlı bir iyileşme sağlamak için kullanılır. Güçlendirme, nüfus gruplarının demir beslenme durumunu uzun vadede iyileştirmeyi amaçlar.

Demir eksikliğinin yaygın olduğu yerlerde olağan beslenme çoğu zaman yeterli biyoyararlanımlı demir sağlamaz. Hayvansal gıdaların daha fazla tüketilmesi, biyoyararlınımı yüksek demir alımının arttırılması, meyve ve sebzeler tüketilmesi önemlidir. Beslenme ve takviyeler bir bütün olarak uygulanmalıdır. Mikro besin açısından zengin gıdaların tüketimini teşvik etmek önemlidir.

Zengin demir kaynağı olan gıdalar şunlardır;

• İstiridyeler • karaciğer • yağsız kırmızı et (özellikle sığır eti) • kümes hayvanları, koyu kırmızı et • kuzu eti, domuz eti, kabuklu deniz ürünleri • ton balığı, somon • demirle zenginleştirilmiş tahıllar • yumurtalar (özellikle yumurta sarısı) • tam tahıllar: buğday, darı, yulaf, esmer pirinç • baklagiller: lima fasulyesi, soya fasulyesi, kurutulmuş fasulye ve bezelye, barbunya fasulyesi • tohumlar: badem, Brezilya fıstığı • kurutulmuş meyveler: kuru erik, kuru üzüm, kayısı • sebzeler: brokoli, ıspanak, lahana, karalahana, kuşkonmaz, karahindiba yeşillikleri

Kaynakça

Besin desteği kullanılmalı mı? Arş. Gör. Nilüfer Acar Tek Prof. Dr. Gülden Pekcan Hacettepe Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şubat – 2008 ANKARA

N Martı́nez-Navarrete ,MM Camacho,J Martı́nez-Lahuerta ,J Martı́nez-Monzó ,P Fito, Demir eksikliği ve demirle zenginleştirilmiş besinler, Gıda Araştırmaları Uluslararası, Cilt 35, Sayılar 2–3, 2002 , Sayfalar 225-231