Krill Yağı Nedir?

Krill yağı, Antarktika’nın soğuk sularında yaşayan Euphausia superba adlı küçük kabuklulardan elde edilen, yüksek biyoyararlanımlı bir omega-3 kaynağıdır. Geleneksel balık yağlarından farklı olarak EPA ve DHA’yı fosfolipid formunda içerir. Fosfolipid formu, yağın daha hızlı emilmesini sağlayarak hücre zarlarına doğrudan geçişini sağlar. Dolayısıyla krill yağı, balık yağına oranla vücut tarafından daha hızlı emilir.

Krill Yağının ve Omega 3’ten Farkı Nedir?

Krill yağı, güçlü bir antioksidan kaynağı olan astaksantin içerir. Balık yağlarında bu bileşen doğal olarak bulunmaz ve genellikle bozulmasını önlemek için ekstra antioksidanlar eklenir. Tüketiciler için en önemli noktalardan biri, takviye edici gıdanın tadı ve sindirim kolaylığıdır. Krill yağından balık tadı alınmadığı gibi mide yanması ve reflüye de neden olması beklenmez. Balık yağında görülen balık tadı ve mide ekşimesi gibi yan etkiler krill yağında çok daha az görülür.

Krill yağı, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri, fosfolipidler ve astaksantin sayesinde insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Krill yağının; kalp, beyin, eklem, cilt ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Kalp sağlığına katkı sağlayan krill yağı, LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürmeye, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini artırmaya destek olmaktadır. Düzenli kullanımıyla, yüksek trigliserid seviyelerinin düşmesine katkı sağlar. Damar sağlığını destekleyerek kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Krill, beyin fonksiyonlarını da destekler. Hafızanın güçlenmesine ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olurken, nörolojik hastalıklara karşı önleyici destek sağlamaktadır.

Ayrıca, kas ve eklem sağlığını korunmasına ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde eklem ve kas ağrılarını hafifletmeye katkı sağlar. Astaksantin içeriğiyle hücrelerin serbest radikallerin zararlarından korunması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Tüketicilerin, krill yağı seçerken dört önemli kritere dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunlar; Fosfolipid oranı, astaksantin içeriği, üretim yöntemi ve sertifikalarıdır. Öncelikle yüzde 40 ve üzeri fosfolipid içeren ürünleri tercih etmek gerekmektedir. Doğal astaksantin içeren krill yağları, güçlü antioksidan koruma sağlar. Bir diğer önemli kriter ise, üründen maksimum verim alabilmek için soğuk pres veya CO2 ekstraksiyon yöntemiyle üretilmiş olanların tercih edilmesi gerekir. Son olarak tüketicilerin, IFOS, MSC gibi uluslararası sertifikalara sahip ürünler seçmeleri çok daha güvenilir olacaktır.

 

 

Referanslar

Ulven, S. M., Kirkhus, B., Lamglait, A., Basu, S., Elind, E., Haider, T., & Berge, R. K. (2011). Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA in healthy volunteers. European Journal of Nutrition, 50(1), 1-10.

Harris, W. S., Mozaffarian, D., Rimm, E., Kris-Etherton, P., Rudel, L. L., Appel, L. J., & Engler, M. M. (2009).Omega-6 fatty acids and risk for cardiovascular disease: a science advisory from the American Heart Association Nutrition Subcommittee. Circulation, 119(6), 902-907)

Guerin, M., Huntley, M. E., & Olaizola, M. (2003). Astaxanthin: A comparative case of synthetic versus natural source forms. Trends in Biotechnology, 21(5), 210-216.

Fassett, R. G., & Coombes, J. S. (2011). Astaxanthin in cardiovascular health and disease. Molecules, 16(3), 2252-2263.

Guerin, M., Huntley, M. E., & Olaizola, M. (2003). Astaxanthin: A comparative case of synthetic versus natural source forms. Trends in Biotechnology, 21(5), 210-216.

Mozaffarian, D., Maki, K. C., Bays, H. E., Aguilera, F., Gould, G., Hegele, R. A., Moriarty, P. M., Robinson, J. G., Shi, P., Tur, J. F., Lapointe, J. F., Aziz, S., Lemieux, P., & TRILOGY (Study of CaPre in Lowering Very High Triglycerides) investigators (2022).

Effectiveness of a Novel ω-3 Krill Oil Agent in Patients With Severe Hypertriglyceridemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open, 5(1),
e2141898. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.41898

Konagai, C., Yanagimoto, K., Hayamizu, K., Han, L., Tsuji, T., & Koga, Y. (2013). Effects of krill oil containing n-3 polyunsaturated fatty acids in phospholipid form on human brain function: a randomized controlled trial in healthy elderly volunteers. Clinical interventions in aging, 8, 1247–1257. https://doi.org/10.2147/CIA.S50349

Colletti, A., Cravotto, G., Citi, V., Martelli, A., Testai, L., & Cicero, A. F. G. (2021). Advances in Technologies for Highly Active Omega-3 Fatty Acids from Krill Oil: Clinical Applications. Marine drugs, 19(6), 306. https://doi.org/10.3390/md19060306

Ursoniu, S., Sahebkar, A., Serban, M. C., Antal, D., Mikhailidis, D. P., Cicero, A., Athyros, V., Rizzo, M., Rysz, J., Banach, M., & Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration Group (2017). Lipid- modifying effects of krill oil in humans: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition reviews, 75(5), 361–373. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw063