Beta glukanlar, doğal olarak bazı tahıllarda (özellikle yulaf ve arpa), mantarlarda (özellikle şitake, reishi gibi), mayalarda ve bazı bakterilerde bulunan bir tür liftir. Bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli olumlu etkileri bulunmaktadır. Peki beta glukanların faydaları nelerdir diye bakacak olursak;
Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri
Beta glukanlar, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemede önemli rol oynar. Çeşitli çalışmalar, beta glukanların bağışıklık hücrelerinin aktivitesini destekleyerek enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemine ve vücut savunmasına destek olduğunu göstermektedir.
Antioksidan Özellikleri
Beta glukanlar, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarın azaltılmasına destek olabilir.
Kolesterol Seviyeleri Üzerindeki Etkileri
Bazı araştırmalar, beta glukanların kolesterol seviyelerini düşürebildiğini göstermektedir. Özellikle yulaf beta glukanlarının, kandaki LDL (kötü) kolesterolü azaltıcı etkileri olduğu bilinmektedir.
Kan Şekerini Dengelemede Yardımcı Olabilir
Beta glukanlar, sindirim sistemimizdeki glikoz emilimini yavaşlatabilirler. Bu özellikleriyle kan şekerinin daha stabil seviyelerde kalmasına yardımcı olabilirler, özellikle tip 2 diyabet yönetiminde potansiyel faydaları bulunabilir.
Sindirim Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri
Beta glukanlar, bağırsak sağlığını destekleyen prebiyotik etkilere sahiptir. Bağırsak florasının dengelenmesine ve sindirim sisteminin desteklenmesine katkıda bulunabilirler.
Özetlemek gerekirse;
Yukarıda da belirtildiği üzere beta glukanların bağışıklık sisteminden, sindirim sistemine, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinden kan şekerini dengelemeye kadar birçok faydası bulunmaktadır.
Kaynakça
Vetvicka V, Vetvickova J. GlucansandCancer: Comparison of CommerciallyAvailable β-Glucans – Part IV. AnticancerRes. 2019;39(4):2097-2106.
Vetvicka V, Vetvickova J. Immune-enhancingeffects of Maitake (Grifolafrondosa) andShiitake (Lentinulaedodes) extracts. Ann TranslMed. 2014;2(2):14.
Whitehead A, Beck EJ, Tosh S, Wolever TM. Cholesterol-loweringeffects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomizedcontrolledtrials. Am J ClinNutr. 2014;100(6):1413-1421.
AbuMweis SS, Jew S, Ames NP. β-glucanfrombarleyandits lipid-loweringcapacity: a meta-analysis of randomized, controlledtrials. Eur J ClinNutr. 2010;64(12):1472-1480.