Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?

omega 3 içeren besinler

İnsan vücudu tarafından üretilmeyen omega 3 ihtiyacı için dışarıdan destek olarak alınabilir. Anne karnında büyümeye başladığımız andan itibaren omega 3’e ihtiyaç duyarız. Daha çok deniz ürünlerinde bulunmakta olan omega 3, vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli yağlardan biridir.

Omega 3 Yağ Asidi Çeşitleri Nelerdir?

Omega 3 yağ asidi çeşitleri olan bir yağdır. Omega 3 yağ asidinin çeşitleri ise şunlardır:

  • DHA
  • EPA
  • ALA gibi çeşitleri bulunan omega 3 yağı, vücudumuzun çok fazla gerek duyduğu bir yağ olarak bilinir. Omega 3 yağ asidi çeşitleri arasında bulunan DHA, en önemli omega 3’tür. Özellikle, DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur.*

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3’ün sağlık üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Omega 3’ün içerisindeki EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna, kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Ayrıca, dokosahekzaenoik asit (DHA)’in anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ve göz gelişiminde rol oynar. DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur.* 

Gerek besinlerle gerekse omega 3 takviyesi ile omega 3 desteğinizi sağlayabilirsiniz.

Bu gibi faydaları bizlere sunan omega 3 tüketimine ayrıca önem verilmesi gerekmektedir. 

Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3 içeren birçok besin vardır. Ançuenz, uskumru ve sardalya balığında çok miktarda omega 3 vardır. Bunun yanı sıra soya fasulyesi, ceviz, istiridye, avokado, lahana, semizotu, ıspanak, yılan balığı gibi besinler de omega 3 bulunmaktadır. 

Omega 3 Takviyesi Nasıl Alınmalı?

Besinlerden yeterli omega 3 alamayanlar insanlar, omega 3 takviyesi ile bu değeri destekleyebilir. Omega 3 takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Ağır metallerden uzak, temiz ve soğuk sularda yaşayan, küçük cins balıkların gövde yağları kullanılan balıkları tercih etmelisiniz. Balıklardan elde edilen yağlar tamamen mekanik yöntemler kullanılarak, moleküler distilasyon ve yüksek deodorizasyon teknikleri ile saflaştırılmalı, üretim esnasında kimyasal çözücüler kullanılmamalı, sadece mekanik yöntemler tercih edilmelidir. Trigliserid formda olması da tercih sebebidir.

Kullanacağınız omega 3’ün kalitesi ve içerik garantisi, International Fish Oil Standards (IFOS) tarafından analiz edilmeli. Her üretim serisinde; saflık, tazelik, içerik malzemesi ve kalitece yeterli, bu sayede IFOS 5 yıldız kalite onayına sahip olmalıdır.

Beslenme Konseyi (CRN) , Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , Küresel EPA ve DHA Organizasyonu (GOED) tarafından belirlenen limit değerlerine göre test edilen omega 3 ürünlerini kullanabilirsiniz.

Omega 3 Eksikliği Nedir?

Omega 3 eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3’ün alınmaması durumudur. İnsan vücudu tarafından omega 3 üretilmediği için vücudun en fazla ihtiyacı olduğu yağdır. 

Omega 3 Takviye Olarak Alınabilir Mi?

Omega 3’ü besinler yolu ile alamayan ya da almak istemeyen kişiler, omega 3 takviyesi de alabilirler. Bu takviye ürünler hem yetişkinlere hem de çocuklara özel formlarda hazırlanmaktadır. Sağlık profesyonellerinize danışarak en doğru bilgiyi alabilirsiniz.

Yüksek omega 3 kaynakları ve çeşitli içerikleri ile Ocean Plus 1200 mg, Ocean 500 mg, Ocean Ultimate, Ocean Omega 3 & QH, Ocean Pulse, Ocean Mummy, Ocean Multi, Ocean Balık yağı ve Ocean Krill Oil takviyelerini tercih edebilirsiniz. 

Omega 3 En Çok Hangi Balıklarda Var?

Omega 3 özellikle bazı balıklarda çok fazla bulunmaktadır. Tercih edeceğiniz balık türlerinin küçük olması ağır metal ve zararlı maddelere karşı daha az maruz kaldığını gösterebilir. Omega 3’ün en fazla olduğu balık türlerinin isimleri ise şunlardır:

  • Uskumru
  • Ançuenz
  • Sardalya

Bu balıkların ortak bir özelliği vardır. Genellikle soğuk su içerisinde yaşayan bu balıklar, omega 3 konusunda zengindir. 

Omega 3 Bakımından En Zengin Besinler Nelerdir?

Bazı besinler, omega 3 bakımından çok zengindir. Bu besinlerin isimleri şunlardır:

  • Balık ve deniz ürünleri
  • Keten tohumu
  • Ceviz
  • Soya fasulyesi
  • Chia tohumu

Bu besinler de omega 3 bakımından çok zengindirler. Omega 3 zaten deniz ürünlerinde vardır. Ancak deniz dışı ürünlerde de bulunması, o besinlerin daha fazla değer kazanmasını sağlamıştır. Özellikle ceviz ve keten tohumu gibi besinlerde omega 3 bulunuyor olması, deniz ürünleri tüketemeyen insanların tercih edebilecekleri besinlerdir.

 

*Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.