“Güneş girmeyen eve doktor girer” atasözünde etken olarak belirlenen UV ışınının vücuda deri yolu ile girmesi sonucu elde edilen D vitaminine vurgu yapılmaktadır. Güneşten ne kadar çok faydalanılır ise sağlık sorunu yaşamak o denli azalacaktır. D vitamini hakkında bilinenler ve bilinmesi gerekenler hakkındaki detaylara yazı içeriğinde ulaşabilirsiniz.
D Vitamini Nedir?
Vücut için gerekli besinler olarak bilinen vitaminler doğada organik olarak bulunur. Bu besinlerin bazılarında farklı farklı vitamin grupları tek ya da birden fazla bulunabilir. Bu vitaminlerden biri olan D vitamini, diğer vitaminler gibi vücut bağışıklık sistemi başta olmak üzere pek çok organın sağlıklı çalışmasını ve gelişmesini sağlar. D vitamini UV ışınından beslenir. D2 ve D3 vitaminleri ise besin ve hayvansal gıdalardan elde edilir.
D Vitamini Nasıl Alınır?
D vitamini doğal olarak üretilen ve mevsiminde tüketilen bazı besinlerde yer alır. Çünkü D vitamini özelliğini güneşten alır. Güneş ile beslenen her ürün içerisindeki D vitamini faydalıdır. Güneş dışında D vitamini takviye ürün olarak almak da mümkün. Güneşin UV ışınlarının çıplak cilde nüfuz etmesi şeklinde , ağız yolu veya damar yolu enjeksiyonu ile D vitamini alınır. D vitamini miktarı her yaşa göre değişkenlik gösterir.
D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Tüm vitaminlerde olduğu gibi D vitaminde de çeşitli bileşenler vardır. Bu bileşenler vücuda alındığı andan itibaren hücre yapısına nüfuz eder.
D vitamini;
- Normal kemiklerin korunmasında katkıda bulunur.
- Normal kan kalsiyum düzeyine katkıda bulunur.
- Normal kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.
- Normal dişlerin korunmasın katkıda bulunur.
- Kalsiyum ve fosforun emilimine/kullanımına katkıda bulunur.
- Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- Hücre bölünmesinde görevi vardır.
D Vitamini Kaynakları Nelerdir?
Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için özellikle önerilen D vitamini hastalık önleyici bir vitamindir. D Vitamini kaynakları arasında öncelikle sınırsız kaynağa sahip olan güneş gelir. Bunun dışında; deniz ürünleri, margarin, yumurta sarısı, mantar, kaşar, maydanoz ve ceviz D vitamini bakımından zengin besinlerdir.
D Vitamini Takviyeleri
D vitamini eksikliği sebebiyle gözlemlenen ve hastalığa yol açan hastalıklarda doktor tedavisi ile önerilen takviye besin, sprey, damla ve drajelerden oluşur. D vitamini eksikliği diğer tetkikler gibi kan değerleri ile ölçülür. Kan moleküllerinin sayısını artırmak için D vitamini takviyesi harici uygulanır. Kan seviyesindeki değerler normale döndüğü anda D vitamini takviyesine son verilir. D vitamini takviyelerinin içeriğinin temiz olması, koruyucu, tatlandırıcı, renklendirici ve katkı maddesi içermemesi tercih sebebidir. Günlük ihtiyaç oranında hazırlanan bu takviyelerin kullanılması için doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır.
D Vitamini Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?
Zaman zaman her yaş ve cinsiyette D vitamini eksikliği görülebilir. Yukarıda bahsi geçen belirtiler birden çok ise ve uzun süreli devam ediyor ise doktora baş vurmak gerekiyor. Doğru, dengeli ve yetersiz beslenenler de sıklıkla görülen D vitamini eksikliği ayrıca bebeklerde, hamilelerde, güneş enerjisinden yeterince faydalanmayanlarda, yaz mevsimini yeterince yaşayamayan ülkelerde, 65 yaş üzeri kişilerde daha sıklıkla görülebilir. Sürekli kapalı ortamlarda çalışanlar (yeraltı ocaklarında gibi), sıklıkla güneş kremi kullananlar (Güneşin yararlı ışınlarının vücuda girmesi engellenir), böbrek hastalıklarında ve emziren annelerde de D vitamini eksikliği görülebilir. Sağlık profesyonelleri tarafından tahlil yapılarak D vitamini seviyenizi ölçtürebilirsiniz.