B12 Vitamini Nedir? & B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

b12 vitamin

B12 vitamini, suda çözünebilen, amino asitlerin, yağ asitlerinin, DNA sentezinin vücut içinde kullanılmasında önemli rol oynadığı bilinmektedir. Vücut içerisindeki hemen hemen her hücre B vitaminine ihtiyaç duyduğundan B12 vitaminine de ihtiyaç duyar.

 

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitaminin diğer adı da kobalamin olarak bilinir. En büyük ve aynı zamanda yapısal olarak en karmaşık vitamin olarak da B12 vitaminini söylemek mümkündür. Vitaminler genelde vücut tarafından hiç üretilmeyen veya olumsuz sağlık sonuçlarını ya da hastalıkları önlemek için gerekli kadar üretilen temel besinlerdir. Bu nedenle de uygun bir beslenme ile ve yalnızca tıbbi olarak gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyesi almak önerilir. Önemli bir sağlık sorununa yol açmadığı takdirde vitaminlerin vücuda besinler ile alınması önerilir.

Vitamin mineral takviyesi olarak B12 vitamini almak isteyen kişilerin sprey formda olan ve kolay bir şekilde kullanılan Ocean Methyl B12  ürünlerini kullanmaları önerilir. Sağlık Beyanları Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Beslenme Yönetmeliğine uygun olarak üretildiğinden herhangi bir zararı bulunmaz.

 

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini, sinir sisteminin ve beynin normal işlevini sürmesi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda B12 vitamini alyuvar oluşumunda da oldukça önemli bir yere sahiptir. DNA’nın oluşturulması ve ayrıca düzenlenmesi de B12 sayesinde mümkündür. Vücutta bulunan hemen hemen her hücre metabolizması, enerji üretiminde ve yağ asitlerinin sentezinde rol oynayan B12 vitaminine bağlı kabul edilir. B12 vitamini, vücudun folik asidi emmesine yardım eder ve depolanan enerjinin de salınmasına yardımcı olabilir.

İnsan vücudu her dakika milyonlarca alyuvar hücresi üretmektedir. Bu hücrelerin sayısının artması için de B12 gerekir. B12 vitamini çok düşük olursa alyuvar hücrelerinin üretiminde de azalma olur. Alyuvar hücresinin sayısı düşerse bu da anemi yani kansızlığa yol açabilir.

 

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

Birçok besin kaynağından B12 vitamini almak mümkündür. B12 vitamini en fazla hayvansal kaynaklı besinlerden alınabilir. Bitkilerde B12 vitamini bulunmadığı için vegan tarzında beslenen kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri ve vitaminlerini takviye olarak almaları gerekebilir. B12 vitamin eksikliğinin neden olduğu bir sorun olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması, hafıza sorunları ve kansızlık gibi durumlarda takviye kullanmak gerekebilir. B12 vitamini en çok peynir altı suyu gibi hayvansal besinlerde, yumurta, süt ya da ette bulunur. Eğer bu besinleri tüketme konusunda zorluk çekiliyorsa B12 vitamini takviye olarak alınabilir. Orzax B12 vitamin takviyesi ürünleri:

 

B12 Vitamini Eksikliğine Ne Sebep Olur?

B12 eksikliği genellikle yetersiz ve dengesiz beslenme, emilim bozuklukları, glifor, omeprazol ya da metmorfin gibi ilaçların kullanımı sonrası görülebilir. Normal bir sağlıklı kişide B12 miktarının 150 pg/ml civarı olması gerekir. Eğer bu miktar 80 pg/ml altına düşerse B12 eksikliğinden söz edilebilir. Besinler ile günlük olarak 2.4 mcg miktarında B12 vitamininin alınması önerilmektedir.

Yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğundan kişiler bu besinleri tüketmezse B12 eksikliği ortaya çıkar. B12 eksikliğiniz varsa sprey formda olan Orzax ilaç ürünlerinden rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bilgi almak isterseniz danışma hattını arayabilir ve diğer tüm vitaminler ile ilgili de bilgi alabilirsiniz.

 

B12 Vitamini Neden Bu Kadar Önemlidir?

B12 insan vücudu için önemli bir yere sahiptir. Eksikliği halinde vücutta ciddi sağlık problemleri oluşabileceği için önemli vitaminler arasında sayılır. B12 vitamini eksikliği kişilerde kendini bitkinlik ve yorgunluk ile gösterebilir. Bu nedenle, vitamin değerlerinin kontrol ettirilmesi ve eksik olması halinde de bir uzman eşliğinde takviye olarak alınması önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.