Probiyotikler, hastalıklara ve enfeksiyonlara sebebiyet veren bakterilerin aksine, sindirim ve deri başta olmak üzere vücudun dengeli çalışmasını sağlayan bakterilerdir. Zararlı bakterilerin hastalık yapmasını önlemede büyük rol oynayan bu yararlı bakteriler vücutta doğal olarak bulunmaktadır.
Probiyotik Nedir?
İnsan vücudu hücrelerin yanı sıra mikrobiyom adındaki bir sisteme de sahiptir. İnsanın vücudunda bulunan tüm bakteriler, virüsler ve mantarlar bu sistemin bir parçasını oluşturur. Bu nedenle de her insanın vücut mikrobiyomu farklı olur. Mikrobiyom içindeki yararlı bakteriler insan vücuduna faydalı olan, iç organlarda yaşamını sürdüren, tüketilmesinde de bir sorun olmayan mikroorganizmalardır. Bu özellikleri dolayısıyla, insan vücudunda bir sebepten sayıları azaldığı zaman takviyeler ile desteklenebilirler.
Probiyotik Ne İşe Yarar?
Bağırsak florası zengin olduğunda mineral ve vitamin emilimi sağlık bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemini düzenlediği için ishal ve kabızlık gibi sorunların da önüne geçebilir.
Probiyotik Faydaları Nelerdir?
Vücutta bulundukları yere göre probiyotikler farklı etkilere sahip olabilirler. Her bakteri kolonisi hangi sistemin içinde bulunuyorsa o sistemin dengesini korumak ile görevlidir. Bağırsaklardaki probiyotiklerin en büyük faydası sindirim ve bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Yararlı bakteriler, bağırsak florasının dengesinin sağlanmasında büyük role sahiptir.
Sindirim sisteminin dengeli olmasından vitaminlerin sentezlenmesine kadar birçok işlevi yerine probiyotikler getirir. Eğer probiyotikler vücuttan eksilirse vücudun işleyişinde bazı bozukluklar olur ve vücut sağlığı da zarar görebilir. Probiyotikler, özellikle de koruyucu bağırsak bariyerini güçlendirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Bağırsak mikrobiyotası üzerinde de pozitif bir etkiye sahip olduğu için bağırsakların fizyolojik dengesini korur.
Probiyotik İle Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?
Probiyotik ile prebiyotik her ne kadar birçok kişi tarafından karıştırılsa da aynı şeyler değillerdir. Probiyotikler, insanların vücudunda bulunan yararlı bakterilerken, prebiyotikler yiyeceklerle beraber vücuda alınan ve sindirim sistemine katılmayan bileşenlerdir. Bu bileşenler, insan vücudunda bulunan probiyotiklerin sayısını ve aynı zamanda da takviyesini artırmaya yarar.
Probiyotik Nasıl Seçilir?
Probiyotikler, vitaminler ile diğer besin takviyeleri gibi birçok formda bulunabilir. Probiyotik seçerken sağlık durumunun yanında kullanılan diğer ilaçlar ile etkileşimine de dikkat etmek gerekir. Güvenilir ve kaliteli içeriklere sahip olmasının yanı sıra kullanım kolaylığına da dikkat etmelisiniz. Tercih edilmek istenen probiyotiklerin tanımlanmış olmasına ve su düzeylerine de dikkat etmek gerekir. Probiyotik takviyelerinde mikroorganizmalar farklı olabilir, bu mikroorganizmaların her birinin farklı işlevi olur.
Bu nedenle de herkesin kendine uygun, doğru takviyeyi seçmesi gerekir. Probiyotiklerin aktif ve canlı durumda olması, bağırsağa yerleştikten sonra çoğalabilmesi ve bağırsağa ulaşabilme yeteneği olması gerekmektedir. Vücuda zararlı bir etkisinin olup olmadığına, raf ömrüne ve varsa kullanılan diğer ilaçlar ile kullanılıp kullanılmayacağına bakmak gerekebilir.
Orzax probiyotik gıda takviyeleri:
Probiyotik Nasıl Kullanılır?
Probiyotik içeren bir takviye kullanılacaksa hangi formda olduğuna ve takviyenin içeriğine göre kullanım şekli değişebilir. Eğer aile hekimi ya da doktor tavsiyesi ile bir probiyotik kullanılırsa nasıl kullanıldığı hakkında bilgi verilebilir. Alınan probiyotik takviyesinin mide asidi içinde bozulmaması ve aynı zamanda bağırsaklara da canlı bir şekilde ulaşması gerekir. Ancak bu sayede probiyotiklerin etkinliğini göstermesi mümkün olur. Doğru kullanım için probiyotiklerin üzerinde ya da içinde yer alan kullanma talimatlarına da uyulmalıdır.
Orzax marka probiyotikleri kapsül ya da saşe şeklinde satın alabilir ve kullanabilirsiniz. Tek başına veya içecekler ile beraber tüketmeye de uygun olan Orzax marka probiyotiklerin besin değerlerini de internet sayfasından inceleyebilirsiniz.
Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Probiyotik açısından zengin olan içecek ve yiyeceklerle probiyotik gelişmesini sağlayabilirsiniz. Probiyotik içeren besinler arasında bezelye, fasulye, arpa, yulaf, nohut, kakao, çilek, muz, elma, domates, kuşkonmaz, keten tohumu ve Hindistan cevizi yer alır. Bu besinler dışında sarımsak, soğan, pırasa, kereviz, yer elması, enginar, turp, manto ve çiğ fındıkta da probiyotik vardır.
Probiyotik içeren yiyecek ve içecekler arasında peynir çeşitleri, kombu çayı, nar ekşisi, yoğurt, kefir, turşu, ayran, boza, şalgam ve tarhana da yer alır. Herhangi bir takviye almaya ihtiyaç olmaması halinde düzenli olarak bu besinleri tüketerek de vücudunuzdaki probiyotikleri artırabilirsiniz. Böylece vücudunuz daha sağlıklı işler ve daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine de sahip olursunuz.