Bağışıklık Sistemimize Destek Olan Etkileriyle Omega-3

Omega-3 yağ asitleri sağlığımız için çok önemlidir. Özellikle EPA (eikosapentaenoic asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) gibi uzun zincirli omega-3 yağ asitleri, vücudumuz için gerekli olup birçok önemli sağlık faydası sunar. 

Omega 3’ün Faydaları 

  1. Kalp Sağlığı 

   – EPA ve DHA, kalp-damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak omega-3 alımı, kalp ritminin normal fonksiyonlarına düzenler, kan basıncının düşmesine trigliserid seviyelerini azaltmaya ve arterlerinizi korumaya yardımcı olabilir. 

  1. Bağışıklık Sistemi 

   – Omega-3 yağ asitleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. İnflamasyonu azaltabilir, oksidatif stresi azaltabilir ve bağışıklık hücrelerinin işlevlerini destekleyebilir.

  1. Beyin ve Sinir Sağlığı 

   – DHA, beyin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Özellikle bebeklerin beyin gelişimi ve yetişkinlerin bilişsel fonksiyonları için gereklidir. Ayrıca, depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. 

  1. Göz Sağlığı 

   – DHA, gözün retinasının yapısının büyük bir parçasıdır. Yeterli DHA alımı, göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskinin azalmasına yardımcı olabilir.

  1. İnflamasyonu Azaltır

   – Omega-3 yağ asitleri, vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. 

Omega-3 yağ asitlerini günlük beslenmenize eklemek, vücudunuzun normal fonksiyonlarına ve dengesine yardımcı olabilir. Balık yağı takviyeleri almak veya omega-3 açısından zengin gıdaları diyetinize eklemek, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçası olabilir. Günümüz koşullarında yiyeceklerle alımının zor olduğu düşünülürse muhakkak bir besin takviyesi olarak dışarıdan alınabilir. 

 

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

1- YOKOYAMA, Mitsuhiro, et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. The Lancet, 2007, 369.9567: 1090-1098.

3- Dighriri IM, Alsubaie AM, Hakami FM, et al. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus. 2022;14(10):e30091. Published 2022 Oct 9. doi:10.7759/cureus.30091

4- Zhang AC, Singh S, Craig JP, Downie LE. Omega-3 Fatty Acids and Eye Health: Opinions and Self-Reported Practice Behaviors of Optometrists in Australia and New Zealand. Nutrients. 2020 Apr 22;12(4):1179. doi: 10.3390/nu12041179. PMID: 32331489; PMCID: PMC7230711.

5- Calder PC. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology? Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar;75(3):645-62. doi: 10.1111/j.1365-2125.2012.04374.x. PMID: 22765297; PMCID: PMC3575932.