K Vitamini Nedir? K Vitamini Çeşitleri Nelerdir?

k vitamini

K vitamini, genelde vücudun sağlıklı olması için gerekli olan bir besindir. Vücutta kan pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler konusunda çok önemli bir yere sahip olmaktadır. K vitamini, aynı kimyasal yapılara sahip olan bir grup yağda çözünen bir vitamin çeşidi olmaktadır. K vitamininin ana görevi, kan pıhtılaşması, kemik sağlığı ve kemiklerin korunması gibi durumlarda önemli olan proteinleri aktive etmektir.

K Vitamini Nedir?

K vitaminin belli bir kısmı bağırsak bakterileri tarafından sentezlenmektedir. Kan pıhtılaşması için gereklidir. Osteoporoz ve kemik kırıklıkları engellenmesine de yardımcı olur. Eksikliği olduğu zaman da kanama bozuklukları ve anemi görülebilir. Lahana, yumurta, karaciğer, süt, brokoli, ıspanak ve diğer tüm yeşil sebzeler K vitamini kaynaklı olmaktadır.

K Vitamini Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok farklı K vitamini çeşidi olmasına karşın, insan diyetinde en çok bulunan vitamin K1 ve K2 vitamini olmaktadır. Phylloquinone şeklinde de adlandırılan K1 vitamini, özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. İnsanların çok fazla tükettiği K vitamininin %75 ile 90’ını oluşturmaktadır.

K2 vitamini genelde fermente gıda ürünlerinde ve hayvansal ürünlerde bulunmakta ve bağırsak bakterileri tarafından da üretilmektedir.

Genelde K2 vitamini besin kaynaklarının çoğu alt tipine bağlı olarak değişir. Alt tip olan MK-4, kimi hayvansal ürünlerde de bulunur ve bunun yanında bakteriler tarafından üretimi yapılmayan tek form olmaktadır. Yumurta sarısı, tereyağı ve tavuk MK-4’ün en iyi kaynakları olmaktadır.

K Vitamininin Faydaları Nelerdir?

K vitaminin pek çok faydası bulunmaktadır. K vitamininin kemik mineral yoğunluğunun üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu ve kemiğin kırılma riskini azalttığını saptanmıştır.

K vitamininin diğer bir faydası da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmesidir. Bu durum da genelde kalbin vücuda serbest bir şekilde kan pompalamasını sağlamaktadır.

K Vitamini Nerelerde Bulunur? K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Genelde yeşil yapraklı olan sebzeler en iyi K vitamini kaynakları arasında yer almaktadır. Genelde K vitamini bileşenleri K1 vitamini ve K2 vitamini olarak bilinmektedir. K1 vitamini; yapraklı olan yeşilliklerde ve diğer sebzelerde bulunmaktadır. K2 vitamini de çok büyük ölçüde et, peynir ve yumurta da yer almaktadır.

Genel olarak bazı gıda takviyeleri de K vitamini için etkili olabilir. Ocean’ın K2 vitamini içeren ürünlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

K Vitamini İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

K Vitamini Testi Nasıl Yapılır?

K vitamini testinde kan örneği alınmakta ve bu kan örneği içinde K vitamini seviyesi ölçülerek yapılmaktadır.

K Vitaminini Doğal Olarak Nereden Alıyoruz?

K vitamini; ıspanak, lahana, bezelye, marul, taze fasulye gibi sebzelerde bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.