Kolajen Çeşitleri & Tipleri Nelerdir?

Kolajen; cilt, kemik, kas ve tendonların (hareketimizi sağlayan bağlar) esneme ve hareket etmesini sağlayan protein hücresidir. Saç ve tırnakların önemli bir bileşenidir. Vücudun farklı bölgelerinde farklı kolajen türleri oluşur ve tip I kolajen en yaygın olanıdır. Kolajen, insan vücudunda doğal olarak bulunur.

Yıllar ilerledikçe vücuttaki kolajen miktarı azalır. Kolajenin azalmasına neden olan tek etken yaş almak değildir. Özellikle fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketilmesi, çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmak vücuttaki kolajen miktarını azaltabilir. En doğru bilgi için sağlık profesyonellerine danışmalısınız.

 

Kolajen Tipleri

Birçok kolajen tipi vardır. Bunların arasından en önemlileri olarak dört tanesini sayabiliriz:

  • Tip 1: Kemik, deri ve bağ dokuda bulunur. Vücudumuzun büyük çoğunluğunu oluşturur.
  • Tip 2: Kıkırdaklarda ve eklemlerde bulunmaktadır.
  • Tip 3: Kaslar, organlar ve arterlerin yapısında bulunur.
  • Tip 4: Derinin katmanlarında bulunur.

 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

Kolajen üretimi azalmadan önce beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Vücudumuz prolin ve glisin adı verilen iki tane aminoasidi birleştirerek kolajen üretir.

Prolin içeren gıdaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kemik suyu
  • Yumurta akı
  • Süt
  • Süt ürünleri

Glisin içeren besinler şunlardır:

  • Deniz ürünleri
  • Kuru baklagiller
  • Kırmızı Et
  • Kanatlı derisi (Tavuk ve hindinin derisi yüksek miktarda glisin içerir.)

 

Vücudumuz kolajen üretimi için glisin ve prolinin yanında C vitaminine de ihtiyaç duymaktadır. C vitamini içeren besinlere şu örnekleri verebiliriz: Limon, portakal, mandalina, çilek, maydanoz, biber…

Ayrıca kolajen üretimi için kemik suyu çorbası, kelle paça çorbası, somon balığı, soya içeren besinler, çeşitli kuruyemişler yemekler de faydalı olabilmektedir.

 

Kolajen Takviyesi Gerekli midir?

Kolajen takviyeleri tablet, içime hazır sıvı form, toz form, saşe form, serum, maske gibi farklı şekillerde piyasaya sunulur. Yaşları ilerleyen kişilerin kendilerine uygun kolajeni sağlık profesyoneli kontrolünde kullanması önerilirken; hamilelik ve emziren annelerin kullanması önerilmemektedir.

 

Kolajen Kaybını Hızlandıran Faktörler

  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Hava kirliliği
  • Stresli yaşam
  • Sağlıksız beslenme
  • Düzensiz uyku
  • Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak
  • Fazla şeker tüketimi
  • Paketlenmiş gıdalar tüketmek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.