Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri & Tedavisi

demir eksikliği

Vücut sağlığı için vücudun belirli vitamin, protein ve minerallere ihtiyacı bulunmaktadır. Bu bileşenlerin eksiklikleri çeşitli fiziksel ve biyolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Vücut sağlığı için önemli olan etkenlerden birisi de demir mineralidir. Vücuttaki demir miktarının azalması ile birlikte çeşitli fizyolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

 

Demir Eksikliği Nedir?

Demir eksikliği vücutta bulunması gereken demir miktarının azalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda da demir eksikliği anemisi olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise insan vücudunda bulunan kan alyuvar ve akyuvarlardan oluşmasıdır. Kana kırmızı rengini veren hücrelere ise alyuvar denilmektedir. Alyuvarlar ise hemoglobinlerden oluşmaktadır. Hemoglobinler demir içermektedir.

Halk arasında demir eksikliğine kansızlıkta denilmektedir. Orzaks İlaç, vitamin takviyeleri içerisinde vücudu destekleyecek ürünler bulunmaktadır. Siz de sağlık profesyonellerinize danışarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Demir Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Demir insan sağlığı için önemli bir görev üstlenen mineraldir. Ancak, demir vücut tarafından üretilememektedir. Bu nedenle, almış olduğumuz besinler sayesinde demir ihtiyacı karşılanmaktadır. Yeterli miktarda dışarıdan demir alımı gerçekleşmediği durumlarda demir eksikliği meydana gelmektedir. Buda demir eksikliği anemisine neden olabilir.

Vücutta demir eksikliğinin azalmasının nedenleri arasında yeterli miktarda demir içeren besin tüketilmemesi gelmektedir. Ayrıca bir diğer durumda vücudun alınan demiri tüketmesi gelmektedir. Özellikle kadınların hamilelik ve regl dönemlerinde vücutlarındaki demir oranları ciddi oranda azalmaktadır. Demir eksikliği dönemsel olarak bakıldığında hamilelik, regl dönemi, yakın arayla doğum yapmak, büyüme dönemi ve ergenlik döneminde görülmektedir.

Vücutta Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği rahatsızlıkları ile ilgili belirtiler genel olarak erken dönemlerde fark edilmemektedir. Bu dönemde fark edilmesi kan tahlilleri sonucunda olabilmektedir. Vücuttaki demir mineralinin iyice azalması ile birlikte belirtiler görünmeye başlamaktadır.

Demir eksikliği sonucunda bazı kişilerde yaşanan belirtiler arasında normal durumlarda yenmeyecek olan ürünlerin yenmesi gibi belirtilerde gösterebilmektedir.

 

Demir Eksikliği Tedavisi

Demir vücut tarafından üretilebilen bir mineral değildir bu sebeple de demirin dışarıdan alınması gerekmektedir. Demir eksikliği rahatsızlığında kullanılan tedavi yöntemi demir ilaçları kullanımı olmaktadır. Demir ilaçlarının kullanılmadan önce kansızlığa neden olan durumun yapılan tahliller ile doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.

Demir eksikliği için kullanılacak olan ilaçların dozu ve kullanım şekilleri kişiye özel sağlık profesyoneli tarafından belirlenmelidir.

Orzaks İlaç, bitkisel besin takviyeleri vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri içeren takviye edici ürünlerdir. Günlük olarak kullanımda vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar.

Orzaks İlaç, demir içeren takviye edici gıdalar Ocean Microfer (30 Saşe), Ocean Microfer Sıvı, Ocean Microfer Oral Damla ve Ocean Microfer Tablet’tir.

 

Hangi Hastalıklar Demir Eksikliğine Yol Açar?

Demir dışarıdan alınan bir mineraldir. Demir eksikliğinin en yaygın görülme nedeni dengeli beslenmemekten kaynaklanmaktadır. Demir eksikliğinin bir diğer nedeni ise yaşanan bazı rahatsızlıkların vücudun demir emilimini engellemesi olarak görülmektedir. Demir eksikliği çeşitli hastalıklara yol açabilir.

 

Demir Eksikliği Önlenebilir mi?

Demir eksikliği genel itibari ile beslenme ile ilgili bir durum olarak görülmektedir. Özellikle kadınların hormonal olarak değişim yaşadığı regl ve hamilelik gibi dönemlerinde tüketecekleri besinler ile vücudun demir ihtiyacını karşılamaları gerekmektedir. Orzaks besin takviyeleri içerdiği vitamin ve mineraller ile vücudun ihtiyaç duyduğu demir ve vitaminleri almasına yardımcı olabilmektedir.

 

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Demir eksikliğinde hastaların dikkat etmesi gereken yeterli ve dengeli beslenmedir. Demir eksikliği görülmeden önce düzenli olarak kullanılabilecek takviyeler sayesinde demir eksikliği önlenebilmektedir.

 

Demir Destekleri Ne İşe Yarar?

Demir eksikliği durumunda dışarıdan alınan demir destekleri; normal enerji oluşum metabolizmasına, kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna, vücutta normal oksijen taşınımına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca, demirin hücre bölünmesinde görevi vardır.

Demir eksikliği çocuklarda da sıklıkla görülür ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Demir çocukların normal bilişsel gelişimine katkıda bulunur.